Värillisen lietteen valmistus

Värillisen lietteen testitiili

Netti on pullollaan lasite- ja keramiikkareseptejä, englanniksi. Suomeksi niitä on huomattavasti hankalampi löytää valmiina, kirjastojenkin anti on pienemmillä paikkakunnilla todella rajattua. Varmasti Suomestakin löytyy paljon keramiikkaharrastajia, jotka haluaisivat laajentaa tietotaitoansa, mutta eivät välttämättä löydä ohjeita tai lähteitä taitojensa kartottamiseen eivätkä ole vielä valmiita opiskelemaan lasitteiden valmistusta alusta asti itse. Valmiit reseptit ovatkin helppo tapa aloittaa lasitteiden valmistus pienemmällä kynnyksellä. Värillinen liete on helppo valmistaa, ja sillä voi laajentaa helposti mahdollisuuksia keramiikan koristeluun.

Useissa englantilaisissa ja amerikkalaisissa resepteissä käytetään myös materiaaleja, joita ei löydy Suomesta, tai jotka eivät ole hinnaltaan kovin taloudellisia. Esimerkkinä amerikkalainen Gerstley Boraatti, joka on mainittu useimmissa amerikkalaisissa resepteissä.

Korkkaankin uuden blogin värillisen lietteen valmistuksella! En muista olen reseptin alun perin löytynyt, studioni on pullollaan pikkulappuja, mihin olen kirjoittanut ideoita ja reseptejä. Tämä oli siis yksi niistä pikkulapuista, jonka totesin toimivaksi.

Lietteitä voidaan käyttää kirkkaiden tai värillisten lasitteiden alla nahkakuivalle savelle, kuvioiden maalaamiseen, sgraffito-tekniiikkaan, slip trailingiin, tekstuurien korostamiseen tai lasittamattoman pinnan koristeluun. Valmistin tällä kertaa vihreää lietettä.

Värillinen liete:
  • Kalimaasälpä 60%
  • Kaoliini 28%
  • Flintti 10%
  • Bentoniitti 2%

Punnitsin kuivat aineet keskenään ja lisäsin väriaineiksi kobolttikarbonaattia 2,5% ja kuparioksidia 2%. Väriaineena voi käyttää eri karbonaatteja, oksideja ja pigmenttejä.

Värillinen liete, materiaalien punnitus
Materiaalien punnitus.

Lietteiden siivilöinti tiheän siivilän läpi on tärkeää tasaisen tuloksen saavuttamiseksi. Varsinkin oksidit ja karbonaatit tuntuvat jäävän paakuiksi ellei niitä siivilöi huolella. Pistin tämän lietteen kolme kertaa 80 meshin siivilän läpi.

Värillisen lietteen siivilöinti
Lietteen siivilöinti.

Laitoin lietettä yhden kerroksen nahkakuivalle testitiilelle valkoiselle laajanpolton savelle, poltin sen raakapoltossa 1020 asteessa ja lasituspoltossa 1240 astetta.

Tässä siis testitiili, oikea puoli lasitettuna:

Värillisen lietteen testitiili
Lietteen testitiili

Lietettä on yksi kerros, voisi selvästi käyttää ainakin kaksi kerrosta peittevämmän tuloksen saavuttamiseksi. Suunnitelmissani olisi valmistaa lietteestä useampi sinisen ja vihreän sävy.

Jos testailet eri lietteiden ja lasitteiden reseptejä, muista kirjoittaa kaikki testaukset ylös. Mikään ei ole ikävämpää, kuin valmistaa kaunis lasite, ja unohtaa ainesosat ja resepti! Numeroin kaikki testitiileni, ja pidän vihkoa, johon kirjoitan numeroa vastaavat reseptit ylös. Studioni seinällä on taulu, johon ripustan kaikki testitiileni värien ja numeroiden mukaan, jolloin minun on helppo löytää etsimäni tiilet.

Kuulisin mielelläni toiveita blogipostausten suhteen! Jos mielessäsi on jotain keramiikan suhteen askarruttavaa, tai mitä haluaisit oppia, täytä yhteydenottolomake Puusta ja maasta-sivulta!

Rita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *