Dreijakiekkojen valmistus

dreijakiekot

Olen dreijannut pitkän aikaa ilman levyjä ja nostanut valmiit esineet dreijasta joko dreijausnostimin tai käsin, mutta harmittavan usein esineet vääntyvät eikä niitä saa aina takaisin täydelliseen muotoonsa. Tarpeettomat sormenjäljetkään eivät ole toivottavia…  Sain vihdoinkin otettua itseäni niskasta kiinni ja toteutettua projektin, joka on ollut tehtävälistalla pitkän aikaa. Siis dreijakiekkojen valmistus.

Dreijakiekkojen materiaalit:

Tein taustatutkimusta materiaaleista, ja useimmin käytetyt materiaalit näyttivät olevan muovi, lastulevy, kipsi ja MDF.

Muovi on pidemmän päälle kestävin materiaali, mutta hankala valmistaa itse. Se ei myöskään ime kosteutta savesta, jolloin valmiit esineet on leikattava suoraan levystä irti tai niiden irrottaminen vaikeutuu. Valmiit muoviset dreijakiekot ovat myös kalliita.
Lastulevy vääntyy veden aiheuttama suhteellisen nopeasti. Mahdolliset tikutkaan eivät ajatuksena houkutelleet, perusteellinen hiominen aiheuttaisi siis tarpeetonta lisätyötä.
Kipsilevyt imisivät vettä tehokkaasti pohjasta, joka olisi tervetullut ominaisuus. Kiekot kuitenkin veisivät paljon tilaa, olisivat painavia ja suuren erän valmistaminen olisi isompi projekti.
MDF näytti olevan nettikeskustelluissa suositelluin materiaali. Imee kosteutta, ei väänny nopeasti, levyt helppo valmistaa ja materiaali itsessään halpaa. Varsinaisia huonoja puolia en löytänyt tai keksinyt.

Löysin rautakaupasta irtopaloja 2€/kpl, joten materiaalikulut laskivat vielä odotettua alemmaksi. Yhdestä levystä sain koosta riippuen leikattua 6-12 kiekkoa, joten hinta jokaista kohti 16-33 sentin välillä, ei todellakaan hinnalla pilattu! Sain vielä hyvän tekosyyn ostaa uuden pistosahan, viimeinen kun alkoi vetelemään viimeisiään. Mikään ei voita uudenkarheaa työkalua. (Valkoinen valhe, mutta uudet työkalut helpottaa aina elämää ja tekee työstäkin mukavampaa!)

Päätin pärjääväni kahdella eri kokoisella levyllä; 30cm ja 15cm-halkaisijoilla. Ei muuta kuin harpilla kuviot levyihin ja leikkaamaan. Leikatut reunat kannattaa vielä käydä nopeasti hiekkapaperilla läpi vahinkojen välttämiseksi.

Safety first! Muistahan käyttää pölymaskia aina sahatessa ja hioessa.

Kiekkojen kiinnittäminen:

Monissa dreijoilla on tapit dreijakiekoille, jolloin niiden kiinnittäminen dreijalevyyn helpottuu. Jos omastasi löytyy nämä tapit, voit porata reiät vastaaviin kohtiin kiekkoihisi, ja pääset suoraan työskentelemään.
Omasta dreijastani ei näitä tappeja löydy. Aikanaan aion kiinnittää tapit dreijaan, mutta olkoot se toinen projekti jota lykätä eteenpäin muutaman kuukauden. Toistaiseksi käytän vaihtoehtoista tekniikkaa levyjen kiinnittämiseksi;

1. Keskitä dreijalla pienehkö pallo savea.

 

2. Muotoile se tasaiseksi levyksi

 

3. Kaiverra 3-5 uraa

 

4. Pysäytä dreija ja kaiverra vielä yksi poikkiura kaikkien aiemmin tekemiesi läpi.

Renkaat muodostavat nyt alipaineen, joka kiinnittää dreijalevyt paikoilleen. Aseta levy renkaiden päälle, ja napauta kädelläsi napakasti keskelle pari kertaa, varo kuitenkin ettet lyö levyä epätasapainoon. Eikun dreijailemaan!

Kiekkojen irrottaminen on helppoa; voit kammeta levyt irti dreijasta puisella tikulla, tai kuten itse teen, puuseenalla. Voit nyt käyttää samoja saviuria usean esineen dreijaamiseen.

Psst! Jos kuitenkin laiskuus voittaa, voit aina tilata puusepältä erän valmiiksi leikattuja kiekkoja. Voit myös tilata kiekkoja meiltä; Yhteystiedot

One thought on “Dreijakiekkojen valmistus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *